Kameraövervakning

BRF Gesundaplan 50 kameraövervakar sin tomt samt fastighetens entréer från fram och baksida (allmänna ytorna). Föreningens medlemmar har genom enhälligt beslut infört den aktuella övervakningen i brottsförebyggande syfte inom föreningens område eller om brottslighet förelegat ta hjälp av informationen i utredningssyfte. 

Det inspelade materialet kan enligt de villkor som ställts upp i samband med införandet endast ses och undersökas då detta begärs/tillåts av myndighetsperson såsom tex polis, brandkår eller domstol (Se föreningens regler för kameraövervakning nedan).

Varför kameraövervakning?

Kameraövervakningen är ett sätt att dokumentera sådant som inte skall ske i vår fastighet. Ett sätt att förhindra inbrott eller skadegörelse och om detta ändå sker kunna dokumentera den eller de som utfört handlingen. På detta sätt kan vi skydda oss själva, avskräcka, hjälpa polisen vid händelse samt möjligen identifiera. Kameraövervakning kan också fungera som något som vidimerar att en person inte har varit delaktig.

Styrelsen har kommit fram till att de boendes säkerhet (nyttan) överskrider inskränkningen i medlemmarnas integritet och anser att man på den grunden kan införa kameraövervakning i enlighet med gällande lagstiftning. Detta är i linje med gällande regelverk. Samtliga medlemmar har skriftligen accepterat övervakningen och haft möjlighet att påverka regelverket. Detta innebär att övervakningen kommer fortgå till minst en majoritet av medlemmarna sagt nej till fortsatt övervakning.

Hur går övervakningen till?

Övervakningen av våra lokaler och tomt sker helt automatiskt och utan att någon har en daglig aktiv roll.  Endast vår egen tomt och fastighet får övervakas enligt lag vilket även är fallet. De monterade kamerorna är kopplade till en inspelningsenhet. Inspelningsenheten har en hårddisk på vilken inspelningarna sparas. Då hårddisken är full påbörjas inspelningen från början på samma hårddisk igen. Inspelningen sker 24 timmar om dygnet. Upptagning sker av både ljud och bild. Inspelningen är alltså fullt automatiserad och utan någon som helst extern part inblandad. Inspelningar visar även tid för aktuell händelse.

Hur länge sparas informationen?

Informationen sparas tills hårddisken är full. Hur lång tid detta är beror på kvaliteten på det inspelade materialet. I den lösning som föreningen skall ha sparas informationen till dess den skrivs över på hårddisken av nytt inspelat material vilket uppgår. .

Vem har tillgång till ljud & bildinspelningarna?

Endast en person i styrelsen skall ha tillgång till det inspelade materialet. Den aktuella personen får endast kontrollera inspelningarna genom att styrelsen tagit beslut om att så får ske. Ett sådant styrelsebeslut får endast tas under förutsättning av verksamhet eller händelse som löper under brottsbalken har försiggått i fastigheten eller på föreningens tomt samt endast då myndighet såsom tex Polis, Brandkår eller domstol bett om att få se det inspelade materialet. Två styrelsemedlemmar har tillgång till varsin nyckel för att få åtgång till den som slutligen kan öppna skåpet där anläggningen finns.

Inspelat material kommer överlämnas till aktuell myndighet om de så begär.

Kan jag kräva att få se inspelningar?

För att skydda samtliga boendes integritet och person samt i förhållande till GDPR kan inte enskilda personer kräva att få se inspelningar annat än under de förutsättningar som angivits ovan. All information man får reda på genom inspelningarna är sekretessbelagd.

Kan jag kräva att inspelningar raderas?

Ingen enskild kan kräva att en inspelning raderas. Ingen kommer heller se inspelat material såtillvida det inte är så att brott har begåtts enligt beskrivningen i detta dokument. Detta är för att värna om samtliga medlemmars integritet och rättigheter.

(Ovan är ett utdrag från det material medlemmarna godkänt i samband med beslutet om kameraövervakning)

Om föreningens övervakningsanläggning på ett eller annat sätt manipuleras eller någon otillbörligt handlat på sådant sätt att denne kommit över information eller utrustnings skall föreningens styrelse omgående meddela samtliga vilka kan ses som berörda av det inträffade. Detta enligt Lagen om kamerabevakning, Datainspektionen.

Mer information om Kamerabevakningslagen. (https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/kamerabevakningslagen/ )

Hur har beslutet fattats?

Föreningens medlemmar har tagit del av styrelsens förslag gällande kameraövervakning. Förslaget innehöll beskrivning av vilka delar av fastighet samt tomt som skall övervakas samt de regler som skall gälla för övervakningen samt det information som spelas in. Föreningens medlemmar tog enhälligt beslut om att införa övervakningen baserat på att dessa tagit del av regelverk och villkor samt skrivit under medgivande.

Nyinflyttade och försäljning av andel - vad gäller då?

Samtliga medlemmar har fattat beslutet om införande av kameraövervakning baserat på den information som sändes ut i november 2018. Om en medlem säljer sin andel följer medgivandet med vid försäljningen. Det betyder att en ny medlem inte kan kräva att bevakningen upphör. För sådant beslut krävs enkel majoritet bland medlemmarna i föreningen.